Знање
Dom > Знање > Sadržaj
Шта је са семафором?
- Jul 11, 2018 -

Иди право на пут

Постоји само један скуп семафора на равној раскрсници. Када је црвено светло укључено, правац се зауставља. Када је укључено зелено светло, пролази равна цеста. За оне који су дозвољени да се окрену, семафори се могу окренути, али на неким местима може се означити "окренути црвеним светлима" како би се осигурала сигурност, која се може окренути само црвеним свјетлима. Конкретно, ако не видите знак за преокрет прије раскрснице, то не значи да се не окреће на раскрсници, па пазите да не кршите прописе.


Т раскрснице

Т спој генерално обухвата три ситуације, које су изражене као А, Б и Ц.
Класа А: окретање возила уназад не зависи од семафора. Сигурно је скренути лево. Директна возила пролазе према семафору (заустављају се у црвеној и иду зеленом бојом); Десна возила се такође не ослањају на семафор.
Класа Б: окретање возила уназад не зависи од семафора. Сигурно је скренути лево. Возила са леве стране морају да прођу према семафору (заустави црвеном бојом и иди на зелену); Десна возила се такође не ослањају на семафор.
Класа Ц: возило за окретање не зависи од семафора, а безбедно је да се скрене лево. Возила са леве стране морају да прођу према семафору (заустави црвеном бојом и иди на зелену); Десна возила се такође не ослањају на семафор.


Раскрсница

Најмање два сета семафора биће обезбеђена на раскрсницама, обично у стрелицама. Окретање возила се не ослања на семафорска сета (али многе раскрснице морају прећи линију заустављања и пратити леви смер окретања) како би се осигурала безбедност приликом окретања лево. Директна возила пролазе према семафору (заустављају се у црвеној и иду зеленом бојом); Десно окретно возило не зависи од семафора.
Правила и мере предострожности за семафоре моторних возила када моторно возило пролази кроз спој под контролом семафора, проћи ће у складу са следећим одредбама:
Када окренете лево, скрените лијево у центар раскрснице. Укључите сигнал за кретање при окретању и укључите сигнал блица при вожњи ноћу.
(2) на раскрсници обележеној водилном траком, улази у возну траку у траженом правцу;
(3) у случају сигнала зауставе, зауставите изван линије заустављања. Ако нема линије заустављања, зауставите се изван раскрснице.
(4) дозволити моторна возила која се већ налазе унутар кружног тока, ако су спремна да уђу у кружни ток;
(5) на раскрсницама гдје нема индикатора правца правца, возила која окрећу угао ће омогућити возачима и пешачима да иду право. Возач десно обрнутим колима у супротном смеру даје возачу са леве стране покретање главе.
(6) при примању сигнала за ослобађање, пропуштаће се;
(7) приликом окретања удесно и сусрета са возилом испред исте траке која чека сигнал за ослобађање, зауставља и чекира сукцесивно;

Аутор: Бунни Сун